Hírek
2014. Szeptember 16. 05:00, kedd |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Veszítenek értékükből a főzött zöldségek, gyümölcsök?

A főzés egyik nagy előnye, hogy ugyanazokból az összetevőkből számos, különböző fogást lehet elkészíteni. A zöld paprika például finom, ropogós összetevője lehet egy friss salátának, de kisütve is egészséges köret lehet belőle. De vajon elkészítésének módja tényleg befolyásolja, milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak? Kiderül a Fox News cikkéből.
A válasz egyszerűen igen, de bizonyos főzési típusokkal a zöldségek és gyümölcsök tápanyagában történő változás akár pozitív is lehet, így még jótékonyabb egészségügyi hatást érhet el fogyasztásával.
A paradicsomban lévő likopin antioxidáns például főzéskor jóval koncentráltabbá válik. Márpedig a likopin nemcsak egy olyan vegyület, amely a zöldség színét adja, de fogyasztását már korábban összefüggésbe hozták bizonyos daganatos betegségek megelőzésével.
Másrészről néha elengedhetetlen, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök tápanyagtartalma csökkenjen a főzés során. Néhány lépéssel azonban megelőzheti, hogy túlzottan csökkenjen azok jótékony egészségügyi hatása: ne forralja vagy gőzölje túl sokáig ezeket az összetevőket. Enyhe/lightos főzéssel tehát sokat tehet a zöldségek, gyümölcsök tápanyagának megőrzéséért.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 23. 07:31, szerda | Életmód
A fővárosban az átlagos albérleti díjak elérhetik a 280 ezer forintot is
2025. Július 22. 07:33, kedd | Életmód
Figyelem, leveskockát hívtak vissza a forgalomból
Több magyarországi vállalkozáshoz is eljutott az a vietnámi leveskocka, amit nem jelölt szójaallergén-tartalom miatt vissza kellett hívni a forgalomból
2025. Július 22. 07:31, kedd | Életmód
Napi 8-10 millió palackot váltunk vissza
2025. Július 21. 08:01, hétfő | Életmód
Ezer fagylaltukupont rejtettek el a Balaton körül
Ezer gombóc fagylaltkupont rejtenek el vasárnaptól a Balaton körül az amerikai fagylaltnap alkalmából.