Városlista
2025. július 24, csütörtök - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Szeptember 16. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszítenek értékükből a főzött zöldségek, gyümölcsök?

Veszítenek értékükből a főzött zöldségek, gyümölcsök?

A főzés egyik nagy előnye, hogy ugyanazokból az összetevőkből számos, különböző fogást lehet elkészíteni. A zöld paprika például finom, ropogós összetevője lehet egy friss salátának, de kisütve is egészséges köret lehet belőle. De vajon elkészítésének módja tényleg befolyásolja, milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak? Kiderül a Fox News cikkéből.

A válasz egyszerűen igen, de bizonyos főzési típusokkal a zöldségek és gyümölcsök tápanyagában történő változás akár pozitív is lehet, így még jótékonyabb egészségügyi hatást érhet el fogyasztásával.

A paradicsomban lévő likopin antioxidáns például főzéskor jóval koncentráltabbá válik. Márpedig a likopin nemcsak egy olyan vegyület, amely a zöldség színét adja, de fogyasztását már korábban összefüggésbe hozták bizonyos daganatos betegségek megelőzésével.

Másrészről néha elengedhetetlen, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök tápanyagtartalma csökkenjen a főzés során. Néhány lépéssel azonban megelőzheti, hogy túlzottan csökkenjen azok jótékony egészségügyi hatása: ne forralja vagy gőzölje túl sokáig ezeket az összetevőket. Enyhe/lightos főzéssel tehát sokat tehet a zöldségek, gyümölcsök tápanyagának megőrzéséért.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 22. 07:33, kedd | Életmód

Figyelem, leveskockát hívtak vissza a forgalomból

Több magyarországi vállalkozáshoz is eljutott az a vietnámi leveskocka, amit nem jelölt szójaallergén-tartalom miatt vissza kellett hívni a forgalomból

2025. Július 22. 07:31, kedd | Életmód

Napi 8-10 millió palackot váltunk vissza

2025. Július 21. 08:01, hétfő | Életmód

Ezer fagylaltukupont rejtettek el a Balaton körül

Ezer gombóc fagylaltkupont rejtenek el vasárnaptól a Balaton körül az amerikai fagylaltnap alkalmából.