Városlista
2025. június 29, vasárnap - Péter, Pál

Hírek

2013. December 12. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tényleg egészségesebb a biotej?

Tényleg egészségesebb a biotej?

A bio üzemekben előállított teljes tej jóval több olyan zsírsavat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez, mint a hagyományos tej - számol be kutatók eredményéről a New York Times.

A szakemberek újabb bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a biotermékek fogyasztása számtalan előnnyel jár a hagyományos megfelelőikkel szemben. A teljes biotej egyértelműen csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát - mutatott rá a tanulmány.

Bár minden tej egészséges, a bio üzemben előállítottak több olyan zsírsavat tartalmaznak, mint az omega3, amiről ismert jótékony egészségügyi hatása s az is, hogy halakban és olajas magvakban található meg.

Ennek oka, hogy a biotermékekkel szemben szigorú követelményeket támasztanak: a teheneknek elegendő időt kell a legelőn tölteniük és több olyan fűfélét fogyasztanak, ami gazdag omega3-ban. Ezzel szemben a hagyományos tejet adó állatokat kukoricával etetik, ami viszont omega6-ban gazdag, ami leginkább a chipsekben található meg.

A kutatók 384 minta vizsgálata alapján megállapították, hogy a bio tejekben 62 százalékkal több omega3, s 25 százalékkal kevesebb omega6 zsírsav található hagyományos párjához viszonyítva.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 28. 08:41, szombat | Életmód

Az agrárminiszter szerint jó minőségű a magyar dinnye

A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak

2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód

Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája

2025. Június 27. 07:14, péntek | Életmód

Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon

A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből

2025. Június 26. 07:22, csütörtök | Életmód

Nagy István: beláthatatlanok a műhús terjedésének következményei