Városlista
2025. május 15, csütörtök - Zsófia

Hírek

2012. Június 18. 11:57, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Tanácsok a grillezéshez, hogy kevesebb rákkeltő anyag keletkezzen

Tanácsok a grillezéshez, hogy kevesebb rákkeltő anyag keletkezzen

Néhány egyszerű változtatással megoldható, hogy a nyári esték grillpartijain elkészített és elfogyasztott ételek kevesebb olyan anyagot tartalmazzanak, amelyekről már kiderült, hogy növelik a rák kialakulásának kockázatát - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com) egy amerikai szakértő tanácsait.

Alice Bander, az Amerikai Rákkutató Intézet munkatársa szerint érdemes változtatni azon, hogy mit sütögetünk a szabadban, és azon is, hogy miként tesszük ezt. A nagy adag vörös húsok, a feldolgozott hústermékek és a túlpörkölt, megégett étel egészségügyi kockázatot hordoz hosszabb távon. Ahol a hús megszenesedik a grillen, ott heterociklikus aminok (HCA vegyületek) és policiklusos aromás szénhidrogének (PAH vegyületek) képződnek, amelyekről már több tanulmány kimutatta, hogy rákkeltő hatásúak.
Bander az alábbi változtatásokat javasolja a biztonságosabb grillezés érdekében:
- Kevesebb vörös hús kerüljön a rácsra, viszont jóval több színes zöldség és gyümölcs, amelyekkel értékes fitovegyületeket veszünk magunkhoz, ezek a természetes növényi összetevők ugyanis védő hatásúak a rák ellen. Érdemes kipróbálni a spárga, hagyma, gomba, cukkini, padlizsán vagy a kukorica grillezett változatát. A gyümölcsöket bekenhetjük vékonyan növényi olajjal, mielőtt a grillrácsra tesszük, a legjobb állag eléréséért pedig kissé éretlen vagy közepesen érett állapotban lévőket válasszunk!
- A vörös húsok egy részét érdemes kiváltanunk fehér húsokkal (például csirkével) és hallal.
- Az előpácolt húsokban kevesebb HCA vegyület keletkezik sütéskor, ezért érdemes legalább 30 percig citromlében vagy fűszerezett ecetben pácolni a szeleteket.
- Ha részlegesen előpároljuk a húst, akkor kevesebb ideig tesszük ki a grillezés alatt olyan magas hőmérsékletnek, amelyen a káros anyagok keletkeznek. Ezt a műveletet azonban közvetlenül a grillen való sütés előtt kell elvégezni, a hús nem állhat hosszabb ideig az előpárolás és a sütés között.
- Kisebb lángon, lassan is megsül a hús. Így kevesebb HCA és PAH vegyület keletkezik, ezért szánjunk inkább hosszabb időt a grillezésre!
A húsok előkészítésekor a zsírdarabokat nemcsak kalóriatartalmuk miatt érdemes eltávolítani, hanem azért is, mert a tűzbe csöpögve a láng fellobbanását okozza, amely így túlságosan megpörköli a húst. A mindezek ellenére megégett, egészségre káros anyagokat tartalmazó darabokat késsel távolíthatjuk el a hússzeletről.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Május 14. 07:12, szerda | Belföld

Hitelesítette a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását célzó népszavazási kezdeményezést az NVB

Hitelesítette a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását célzó népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden.

2025. Május 14. 07:10, szerda | Belföld

HM: nem drónok miatt láthattak Gripeneket a levegőben Nyíregyháza környékén

A közösségi médiában terjedő híresztelésekkel ellentétben nem drónok miatt láthattak Gripeneket a levegőben Nyíregyháza környékén kedden - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

2025. Május 14. 07:08, szerda | Belföld

Orbán Viktor: Ukrajna összehangolt lejárató akciót indított Magyarország ellen

Egy magyar ellenzéki párt tevékeny szerepet vállalt egy ukrán titkosszolgálati akcióban, erre emberemlékezet óta nem volt példa - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán kedden közzétett videójában.

2025. Május 13. 07:23, kedd | Belföld

Orbán Viktor a Bank of China elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten tárgyalt Ko Haj-csiaoval, a Bank of China elnökével - tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnöki Kommunikációs Főosztály.