Hírek
2014. Október 08. 05:00, szerda |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Lerövidíti az életet a vörös húsok gyakori fogyasztása

A vörös húsokért rajongóknak itt az ideje, hogy jobban átgondolják bevásárlólistájuk összetételét. A feldolgozott és a feldolgozatlan vörös húsok gyakori fogyasztása ugyanis megnöveli a korai halálozás kockázatát - állítja egy új kutatás, amelynek eredményeiről aFox Newsszámol be.
Egy 75 ezer férfi és nő bevonásával készült svéd tanulmány keretében a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a vörös húsok mennyiben befolyásolják a várható élettartam alakulását. A vizsgálat első fázisában a résztvevők egy kérdőívet töltöttek ki étkezési és életmódbeli szokásaikról, valamint arról, hogy milyen gyakran fogyasztanak alkoholt és dohányoznak-e.
A kutatás kezdete óta eltelt 15 év során 16,683 résztvevő vesztette életét. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik naponta legalább 300 gramm feldolgozott vagy feldolgozatlan vörös húst fogyasztottak, átlagosan két évvel rövidebb ideig éltek, mint kortársaik.
Ugyanakkor önmagában a feldolgozatlan húsok gyakori fogyasztása nem növelte a mortalitást. Ennek hátterében az állhat, hogy a húsfeldolgozás során olyan káros anyagokat is felhasználnak, ami ellensúlyozza a vörös húsok egyébként meglévő jótékony hatásait.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 20. 10:08, vasárnap | Életmód
Balesetet szenvedett és meghalt egy férfi a tatabányai Kő-hegyen
Balesetet szenvedett hegymászás közben, és meghalt egy férfi a tatabányai Kő-hegyen szombaton - közölték a Vasalt Utak Facebook-oldalon.
2025. Július 19. 07:51, szombat | Életmód
A Magyar népmesék sorozat folytatását is támogatja az NFI
2025. Július 18. 07:47, péntek | Életmód
Agrometeorológia: nagy szükség lenne további csapadékra
Bár múlt héten a júniusi rendkívüli szárazság után számottevő csapadék érkezett, és az aszály nagy területen mérséklődött, vagy meg is szűnt, sokfelé lenne szükség további csapadékra