Hírek
2013. Március 09. 05:00, szombat |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Korai halált okozhat a feldolgozott húsok gyakori fogyasztása
A kolbász, a sonka, a szalonna és más feldolgozott húsok gyakori fogyasztása úgy tűnik, hogy növeli a fiatalkori halálozás kockázatát - állapította meg egy félmillió embert vizsgáló tanulmány, amelyről a BBC számol be.
A tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása növeli a kardiovaszkuláris betegségek, a rák és ebből kifolyólag a korai halálozás kockázatát. A húsok feldolgozása során használt só és tartósítószerek ugyanis károsak az egészségre.
A szakértők ezért inkább a sovány húsok fogyasztását ajánlják. A tanulmány 13 éves időtartama alatt mintegy félmillió, 10 európai országból származó ember adatait gyűjtötték be.
Azt is megállapították, hogy azok, akik gyakrabban fogyasztottak feldolgozott húsokat, nagyobb valószínűséggel dohányoztak is, voltak elhízottak és egyéb egészséget károsító szokásaik. A kutatók azonban azt mondták, hogy az említett egyéb kockázati tényezők figyelembevételével is a feldolgozott húsok nagyban növelték a rák és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 23. 08:53, kedd | Életmód
Kapu Tibort választotta a közmédia az Év Emberének 2025-ben
2025. December 22. 10:09, hétfő | Életmód
Ezrek ünnepelték Stonehenge ősi köveinél a téli napfordulót
Ezrek ünnepelték vasárnap a téli napfordulót a délnyugat-angliai Stonehenge ősi köveinél.
2025. December 22. 08:38, hétfő | Életmód
Díjátadóval egybekötött megnyitó a Szent István Bazilikában
Ünnepélyes keretek között megnyílt a 32. Betlehemi Jászol-kiállítás csütörtökön a budapesti Szent István Bazilika altemplomában.