Hírek
2014. Szeptember 11. 12:00, csütörtök | Életmód
Kiderült: a ponty Magyarország kedvenc hala

A vásárlók többsége hipermarketben vásárol halat.
A halfajok közti népszerűségi verseny egyértelmű nyertese a ponty – ezt kedvelik leginkább a magyarok. A halfogyasztási szokásainkról készített felmérés szerint a honiak 66%-a hipermarketben vásárol halat, a legfontosabb szempont pedig nem az ár, hanem a megbízható forrás és a frissesség. A vásárlók nagy többsége fagyasztott halárut vásárol friss helyett.
Az ismert halfajok közül a legtöbben a pontyot kóstolták már (89,9%), ezt követik a tengeri halak (88,6%), majd a keszegfélék (72,0%), a kárász (70,5%), illetve a busa (67,9%). A felmérés arra is rávilágított, hogy a halfajok közti népszerűségi versenyt egyértelműen a ponty vezeti, a törpeharcsát, a keszeget és a süllőt kevésbé ismerjük. „Nem született meglepő eredmény a kedvenc halételekkel kapcsolatban: a halászlé a favorit, ezt követi a sült hal paprikás lisztben vagy rántva, de a grillezett hal és a halsaláta is egyre gyakrabban kerül a családok tányérjára” - mondta el a felmérést végző TrendInspiráció Műhely ügyvezető igazgatója, Dr. Törőcsik Mária.
Az is kiderült, hogy a magyar halvásárlók 66%-a hiper- vagy szupermarketben veszi azt meg, de minden harmadik ember fogyasztja a saját maga, ismerőse vagy családtagja által fogott halat is. A megkérdezettek 24%-a piacon is vásárol, míg 22% úgy nyilatkozott, hogy horgásztól, halásztól jut hozzá az ízletes alapanyaghoz. „Érdekesség, hogy a hipermarketekben főleg a 18-39 éves, legalább átlagos jövedelemmel rendelkező férfiak vásárolják a halat, míg a piac látogatói közt többségben vannak a fővárosi harmincasok és ötvenesek” – árulta el Dr. Törőcsik Mária, aki hozzátette: a többség fagyasztott halárut vásárol friss helyett.
A vásárlók legfontosabb szempontja halvásárlásnál, hogy az áru megbízható forrásból származzon, emellett nagy jelentősége van a frissességnek is. Kevesebb magyart érdekel, hogy a kosarába kerülő hal magyar-e vagy tengeri. „A hal nálunk inkább hagyományos, mintsem modern ételnek számít. Magyarországon fejenként mindössze 4 kilogramm az éves halfogyasztás, ezzel jócskán lemaradunk Európa többi országától, így nem kérdés, miért fontos ösztönözni, hogy minél több halat együnk.”
A legtöbb európai országban azért nő a halfogyasztás, mert egyre népszerűbb az egészséges életmód és egyre ismertebb az a tény, hogy a halban lévő értékes tápanyagok kiemelt módon járulnak hozzá a gyermekek szellemi és fizikai fejlődéséhez. Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítéséhez a nemzeti és uniós társfinanszírozásból megvalósuló Halászati Operatív Program is hozzájárul.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 26. 09:47, szombat | Életmód
Szarmata sírokat találtak a régészek Mórahalmon
Szarmata sírokat találtak a Móra Ferenc Múzeum régészei a Szeged-Csanádi Egyházmegye leendő oktatási és sportkomplexumának két készülő műfüves focipályájának helyén Mórahalmon
2025. Július 25. 07:44, péntek | Életmód
Ma még napos, szombattól egyre felhősebb, esősebb idő várható
Pénteken és szombaton napközben még meleg időre és sok napsütésre, szombat éjszakától azonban egyre többfelé esőre, záporra és zivatarra, valamint lehűlésre számíthatunk a hétvégén